Hvad er en A-kasse?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

En a kasse kaldes også en arbejdsløshedskasse, og det er en form for forsikring mod arbejdsløshed. Mange tror, at de automatisk kan få udbetalt penge fra en a-kasse, når de bliver ledige. Men sådan er det desværre ikke. Man skal have været medlem og også betalt et kontigent i mange måneder, før man kan få penge udbetalt fra en a-kasse i tilfælde af ledighed.

Uanset hvilken A-kasse du vælger er du garanteret at få den samme "forsikringsdækning" i form af dagpenge, hvis du skulle være så uheldig at blive ledig. Når A-kasserne udbetaler dagpenge tager de dem ikke af deres egen "kasse" - A-kasserne står blot for at administrere hele dagpengesystemet og lovgivningen på statens vegne.

Det er frivilligt at være medlem af en akasse, og dermed være forsikret i tilfælde af arbejdsløshed. Du kan blive optaget, hvis du er lønmodtager, under uddannelse, nyuddannet, selvstændig, hvis du er værnepligtig eller hvis du er medlem af en kommunalbestyrelse eller medlem af Folketinget. Det er dog ikke alle A-kasser, der optager alle grupper. Der findes omkring 30 A-kasser i Danmark – nogen er målrettet selvstændige, andre er målrettet mod lønmodtagere eller f.eks. akademikere. Dette bør du undersøge, før du melder dig ind i en A-kasse.

Vær desuden opmærksom på, at der derudover er en del regler for, hvem der kan blive medlem. Det er vigtigt at notere, at du f.eks. ikke kan melde dig ind, hvis du er arbejdsløs. Det gælder derfor om at melde sig ind, imens man rent faktisk er i arbejde.

Som A-kasse-medlem skal du hver måned indbetale et kontingent. Kontingentsatsen svinger meget, og der er over 1.000 kroners forskel i på det årlige kontingent på den billigste og dyreste a-kasse. Her på siden kan du sammenligne priserne mellem de forskellige A-kasser, for at se hvilken A-kasse, der er billigst og passer bedst til dig.

Udvalgte A-kasser